lake view morning shot_edited.jpg

Lakeland Regional Health Hollis
Cancer Center

The addition to the Hollis Cancer Center supports the rapid growth in the number of patients who want treatment close to home. This project achieves a total transformation of the existing cancer center with a comprehensive expansion. The program includes a new infusion suite with 40 stations, a new teaching auditorium, and a total renovation of the existing public spaces. Utilizing evidence-based healthcare design practices, the center becomes a place of hope and healing for patients and their families.
 
The location of the infusion area was driven by the hospital CEO’s idea of creating a lakefront view for each patient. The infusion stations are grouped in pods of six, with direct views to the lake and a beautiful expanse of an old growth oak tree hammock. This challenging concept drove the design of an undulating façade that provides undisturbed views for every patient. The design of the lakeside garden and the outdoor terrace complements the architecture based on the same fluid geometries. The interior architecture completely transforms the patient experience with clean and bright spaces, views to nature, and natural light.

HollisCancerctrextday2.jpg

Utilizing evidence-based healthcare design practices, the Center will become a place of hope and healing for patients and their families.

Location 

Lakeland, Florida

Size

21,800 SF New Construction

12,7000 SF Renovation

Services

Architectural Services
Interior Design

 

Project Highlights

Chemotherapy Stations

Education/Conference Center

Chapel

Awards

2015 - AIA Orlando Chapter Honorable Mention

- Unbuilt
2017 - AIA Orlando Chapter Built Award of  Excellence

HollisCancerctrextday6.jpg

This project attempts to achieve a total transformation of the existing Cancer Center with a comprehensive expansion.

LakelandHealthCancerCenter2 - Copy.jpg

The design resolved the challenges of adding to an existing dated cancer treatment facility while maintaining operation during construction by creating a layout that allows for optimal clinical flow and maximum flexibility. The public access is separated between general visitors and established cancer patients. The public concourse connects the two entrances and creates a welcoming environment for patients and families. The auditorium has become an important asset not only for the cancer center, but also for the city as well. It serves as an education anchor as it welcomes all kinds of community events, while activating the building.

LakelandHealthCancerCenter1final - Copy.

The location of the proposed new infusion area was driven by the hospital CEO’s idea of creating a lakefront view for each patient. The design of the lakeside garden and the outdoor terrace complements the architecture based on the same fluid geometries.

HollisCancerctrwaitingarea - Copy.jpg
HollisCancerctrint1AWARDS.jpg
HollisCancerctrextdn2.jpg